Miten mielesi suhtautuu muutoksiin?

Oletko joskus ajatellut tekeväsi jonkin pienen tai isomman muutoksen elämässäsi? Olet saattanut huomata, että joskus muutosten tekeminen voi olla hyvinkin vaikeaa. Uuden tavan oppiminen ei useinkaan tapahdu hetkessä. Isoa osaa toiminnastamme ohjaa alitajunta, jonka ajatukset ja uskomukset ovat muovautuneet tietynlaisiksi elämämme varrella.

Alitajuiset ajatuksemme voivat vaikuttaa jo siihen, että vaikka kuinka haluaisimme jotain muutosta elämäämme, mutta jos emme usko sen toteutumiseen, niin sitä kautta asia jää ainoastaan ajatuksen tasolle. Jos rajoittava uskomuksemme on ”en ikinä onnistu”, on muutosta hyvin vaikea lähteä tekemään.

Hyvin tärkeä ensimmäinen askel muutosta kohti mentäessä, on tunnistaa omia ajatuksia. Voit esittää kysymyksen ”mikä voisi estää minua” ja kirjata ylös kaikki ajatukset, jotka tulevat mieleesi. Saatat huomata ajatuksia kuten ”ei minulla ole aikaa”, ”en kuitenkaan opi”, ”en ansaitse hyviä asioita” tai ”mitä jos taas epäonnistun”. Kun olet saanut kaikki epäilevät ajatuksesi kirjattua ylös, voit sen jälkeen lähteä kyseenalaistamaan ja muuttamaan niitä.

Omaa ajattelutapaa on aina mahdollista muuttaa. Vaikka olisit koko elämäsi ajatellut, ettei sinusta ole mihinkään, niin se on ainoastaan ajatus. Halutessasi voit opetella ajattelemaan eri tavalla. Voit opetella sanomaan itsellesi esimerkiksi ”minä pystyn kyllä”, mihin ikinä kaipaatkin muutosta. Voit myös kääntää kaikki rajoittavat uskomuksesi kannustaviksi, kirjata ne ylös ja lukea niitä itsellesi päivittäin. Alkuun lauseiden sanominen voi tuntua epäluonnolliselta, mutta pidemmällä aikavälillä ajatuksista voi tulla sinulle totta.

Usein voi olla hyvä lähteä muutoksiin pienin askelin. Voit miettiä mikä on pienin mahdollinen teko, jonka voit tehdä seuraavaksi. Sen jälkeen noita pieniä tekoja ja päätöksiä olisi tärkeää tehdä päivittäin. Muutos on prosessi, joka vaatii sitoutumista. Sitoutuminen on helpompi tehdä, kun tiedät, minkä takia sitä haluat. Mitä hyvää siitä seuraa? Kun muutos on kytköksissä omiin arvoihisi ja tiedät, miksi se on sinulle tärkeää, silloin myös vastoinkäymisiä ja epämukavia tunteita on helpompi sietää. Kun teet pieniä tekoja pitkällä aikavälillä, luot kestäviä muutoksia, joilla viet elämääsi haluamaasi suuntaan. Mikä muutos veisi sinua tällä hetkellä kohti arvojesi mukaista elämää?